Tandvårdsförsäkring - Massor med tandvårdsförsäkring

Tandreglering

Tandreglering

Tandreglering eller ortodonti, innebär att tänderna förskjuts långsamt till den plats i munnen där de bör vara för att får ett vacker leende och en funktionell placering i munnen. Tandregleringen kan ske med hjälp av en tandställning som sätts utformas av tandläkaren anpassat individuellt för varje patient. Det finns dock andra sätt att justera tänderna så som att operera käken

Vem behöver tandreglering?

Vem behöver tandreglering?

De flesta har något eller några tänder som inte sitter perfekt och ibland behöver tänderna korrigeras för att inte orsaka besvär senare. Tandregleringen sker oftast på barn och ungdomar innan munnen har växt färdigt men det finns många vuxna som också använder sig av tandreglering för att för att estetiskt justera utseendet eller avhjälpa spänningar i munnen eller då man tuggar. En vanlig tandvårdsförsäkring täcker inte tandregleringen eftersom denna är gratis för barn och ungdomar. Om de snedställda tänderna bara är av kosmetisk natur måste vuxna betala detta ur egen ficka.

Typer av tandreglering

Typer av tandreglering

Tänderna kan regleras på många olika sätt men de vanligaste sätten att korrigera tändernas placering är:

Tandreglering
  • Använda fasta så kallade tandbryggor som limmas fast på tänderna. Det går även att reglera tänderna med dolda tandbryggor som fästs på insidan av tänderna.
  • Uttagbara tandställningar är ett smidigt sätt för tandreglering.
  • Elastiska band som drar tänderna rätt.
  • Nattställningar som hålls kvar fästpunkter runt huvudet.
  • En typ av randreglering som skyddar tänderna men inte korrigerar dessa position är bettskonor som oftast används på nätterna.

Alla dessa metoder för tandreglering sätter tänderna i spänn vilket gör att de mycket sakta förflyttas till avsett läge. Oavsett vilken form av tandreglering som används kan det kännas ovanligt och konstigt i början. Det är omöjligt att hålla tungan ifrån att hela tiden känna på tandregleringen.

Mer om bra och billiga tandvård

Nedan hittar du mer information om bra och billig tandvård samt vad du ska tänka på för att minska dina tandvårdskostnader.


Meny - Tandvårdsförsäkring
Till förstasidan på www.tandvårdsförsäkring.se Högst upp på sidan Längst ned på sidan
Billig tandvård   Privat tandvård Länkar Nyheter