Tandvårdsförsäkring - Massor med tandvårdsförsäkring

Tandproteser

Tandproteser

Det finns flera orsaker till att man tappar tänderna eller behöver ersätta befintliga tänder med nya. Vanliga anledningar till att ersätta tänderna är avslagna tänder, tandförlusterfula eller väldigt fula tänder. Det finns många metoder att ersätta skadade eller förlorade tänder.

Skalfasader och porslinsinlägg

Skalfasader och porslinsinlägg

Mellanrum mellan tänder eller missfärgningar på tänderna kan åtgärdas av skalfasader eller ett porslinsinlägg. Skalfasader, som är en ersättning för en missfärgad eller skadad del av emaljen och göras på tandens framsida. Om tuggtänderna har skadats så görs istället ett porslinsinlägg i tanden.

För att laga en tand med skalfasad eller porslinsinlägg slipas tandytan lite. Lämplig tandfärg testas och av det saknade området görs ett tandavtryck. En tandtekniker framställer skalfasaden och den klistras därefter fast på tanden.

Keramiska inlägg eller inlägg av porslin kan göras lägre in i munnen eftersom dessa är hållbarare. Porslinsinlägg liknar i mångt och mycket en vanlig tand till hållbarhet, färg och form. Vissa tandläkare kan tillverka porslinsinlägget själva, men ofta låter man en tandtekniker utforma inlägget.

Implantat

Implantat

Implantat är en dyr metod att ersätta tänder men troligtvis den bästa metoden vi har idag. För att säkerställa att implantat är en bra lösning behöver en grundlig undersökning göras. En käkkirurg undersöker käkbenet för att vara säker på att han kan fästa titanskruvar i tandbenet. På titanskruvarna fästs sedan anpassade konstgjorda tänder.

Normalt tar det tre till sex månader innan titanimplantaten är riktigt fastväxta och under den tiden kan bara lättuggad mat intas.

Jacketkrona och brokonstruktioner

Jacketkrona

En jacketkrona, krona eller bro är mycket vanliga sätt att ersätta en och även flera skadade tänder. Det ställs höga krav på munhygien och god tandvård för att detta ska vara ett fungerande alternativ. Detta eftersom det lätt kan bli ansamlingar av bakterier i mellan kronan och de riktiga tänderna.

En krona använder man sig av om en tand inte går att laga med en vanlig fyllning. Tanden slipas då ned så att det blir ett starkt fäste för kronmaterialet. Ett avtryck tas av den saknade dela och en tandtekniker utformar kronan i överrenskommet material och färg. Vanliga material är guld och porslin eller titan och porslin men även olika keramiska material.

Istället för en krona kan en bro användas vilket innebär att tänderna intill den skadade används som fäste för bron. Fästtänderna slipas för att ett fäste/bro ska kunna sättas fast. För en bro kan man använda sig av samma materiel som för en krona.

Proteser

Det finns två olika proteser, helprotes eller delprotes. En delprotes ersätter några förlorade tänder och fästs i kvarvarande tänder på mekanisk väg. En helprotes används för att ersätta alla tänderna i en över- eller underkäken och den fasts genom suget mellan gommen och helprotesen.


Allt om tandvårdsförsäkringen

Här kan du hitta mer intressant information om tandvårdsförsäkringen men också en del kul och lustiga saker beträffande tänder och tandläkare.Meny - Tandvårdsförsäkring
Till förstasidan på www.tandvårdsförsäkring.se Högst upp på sidan Längst ned på sidan
Billig tandvård   Privat tandvård Länkar Nyheter